Zoek     Contact  

Ervaringen

  Ervaringen

  Iedere dag weer hetzelfde gevecht...

  Daar zitten we weer aan tafel, proberend om onze kleine meid van 2,5 jaar nogmaals een boterham te laten eten. Om de een of andere reden moet ze hier totaal niets van hebben, hij komt er dan ook net zo hard weer uit! Ook het avondeten is een drama. Kokhalzen, huilen, rondvliegende sperzieboontjes.... Alleen potjes (jawel, 4 smaken) van het huismerk van de plaatselijke supermarkt gaan er bij mevrouw vrijwillig in.

  Vanuit alle kanten krijgen we, gevraagd en ongevraagd, adviezen. Maar helaas mag het niet baten of gaat het tegen ons gevoel in. In het begin dachten we dat ze misschien moeite had met stukjes of met slikken. Maar  mevrouw weet heel goed hoe ze een stuk cake of chippies weg moet werken, dus dat is het probleem niet.

  Als ouders wil je natuurlijk dat je kind gevarieerde en gezonde voedingsmiddelen binnen krijgt. Na een zoektocht op internet zijn wij op de site van Eten met Plezier terecht gekomen. Deze sprak ons aan en we hebben (zo'n beetje als laatste redmiddel) een afspraak gemaakt. Als huiswerk werden we gevraagd of we een week lang wilde bijhouden wat en wanneer mevrouw at. Dit was eigenlijk al direct erg confronterend. Na overleg met Cora zijn we tot een plan van aanpak gekomen. Heel fijn dat er hierbij ook naar ons geluisterd werd wat wij wel en vooral niet wilde. Wel erg spannend hoe mevrouw hier op gaat reageren.  

  In het begin hadden we best wat moeite met het nieuwe dagmenu. Mevrouw gooide alle trucjes in de strijd. Boosheid maar vooral op het gevoel spelen. Je moet haast een hart van steen hebben als zo'n kleine dreumes je met een zacht stemmetje (incl. pruillip) zegt: "mama, ikke honger...." Maar consequent zijn was een van de belangrijkste dingen volgens Cora, dus we zijn onverbiddelijk. Regelmatig hadden we zelf ook moeite met wat nu de beste manier was of wat nu wel of niet mag. Maar dan konden we gelukkig altijd contact opnemen met Cora.

  Uiteindelijk zijn we nu een aantal weken verder en wat we vooral geleerd hebben is het waarderen van kleine stapjes. Ons verwachtingspatroon is een stuk realistischer geworden. We zien vooral de kleine stapjes welke onze dame maakt. En daar zijn we super trots op!  Op advies van Cora zijn we brood gaan roosteren. Korstjes er afgesneden en er een andere naam aan gegeven. Inmiddels eet ze 4 geroosterde boterhammen per dag. En soms zelfs ook gewoon ongeroosterd. Het avondeten gaat nog steeds moeizaam, maar regelmatig proeft ze wel wat nieuws. Het zal nog wel even duren voordat ze volle borden leeg eet.

  Maar met de adviezen van Eten met Plezier hebben wij een manier gevonden waar we zelf achter staan en welke we langdurig vol kunnen houden.