Coeliakie (spreek uit als: seu-lia-kie) is een blijvende intolerantie voor gluten. Gluten is een eiwit wat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut.
Bij coeliakie is er sprake van een chronische ontsteking aan het darmslijmvlies en de darmvlokken. De darmen lopen simpelweg beschadigingen op bij het eten van gluten. Een gezonde darm heeft aan de binnenkant een groot oppervlakte darmvlokken, welke de voedingsstoffen opnemen. Bij coeliakie gaan deze darmvlokken kapot bij het eten van gluten, met als gevolg een verminderde voedingsopname. Er hoeven niet altijd klachten te ontstaan bij coeliakie, maar wellicht herken je jezelf in de volgende klachten:
- Groeiachterstand (bij jonge kinderen)
- Opgezette buik
- Botontkalking
- Bloedarmoede
- Diarree of juist verstopping
- Gewichtsverlies
- Intolerantie voor lactose (melksuiker)
- Lusteloosheid
- Vermoeidheid
In sommige gevallen ontstaan er geen klachten, terwijl de coeliakie wel nadelige gevolgen voor de darmen heeft.
Wanneer er coeliakie is geconstateerd dien je het glutenvrije dieet te volgen, om je darmen weer in goede conditie te brengen. Door het volgen van een glutenvrij dieet kunnen de darmvlokken en het darmslijmvlies weer herstellen en zullen de klachten veelal verdwijnen.
De enige behandeling bij coeliakie, is het volgen van een glutenvrij dieet!
Binnen Eten Met Plezier begeleiden we deze doelgroep niet meer. Voor betrouwbare info verwijs ik je graag door naar de Nederlandse coeliakie vereniging.