COPD is een longziekte die gepaard gaat met diverse klachten, zoals chronische kortademigheid, hoesten en overmatige slijmproductie. Veel mensen ervaren (met periodes) een verminderde eetlust en vallen hierbij ongewenst af in gewicht. We spreken dan van ondervoeding.

Voeding is naast medicatie een belangrijk onderdeel bij de behandeling van COPD. Wanneer je een gezond voedingspatroon hebt, kan dit de klachten verminderen. Een aantal voedingsstoffen zijn erg belangrijk bij COPD, zoals:

Voldoende energie-inname
Doordat het lichaam meer energie kwijt is aan basis lichaamsfuncties, zoals ademhalen, moet je ook meer energie binnenkrijgen via de voeding. Het is belangrijk dat je energie-inname gelijk is aan je energie-behoefte om op gewicht te blijven. Een volwaardig voedingspatroon is dus extra van belang.

Voldoende inname van eiwitten
Wanneer het lichaam onvoldoende energie kan halen uit de voeding, dan haalt het lichaam de energie uit onze spieren. Onze spieren bestaan namelijk uit eiwitten. Hierbij breekt het lichaam letterlijk de spieren af. De longspieren verslappen, waardoor klachten van COPD als kortademigheid en hoesten kunnen verergeren. Het is dus van extra belang om voldoende en/of extra eiwitten binnen te krijgen via de voeding.

De juist voeding in combinatie met (lichte of matige) beweging is van belang om je spiermassa op juiste krachten te houden!

Naast ondervoeding is overgewicht ook een belangrijk aspect bij COPD. Juist dan is het belangrijk dat je niet te snel in gewicht afneemt, omdat hiermee je spiermassa ook kan afnemen en tot klachtverergering kan leiden.

Ook bij algemene vragen is het belangrijk om je persoonlijke voedingsinname in kaart te brengen. Denk aan voeding bij een verminderde eetlust, vermoeidheid, kortademigheid, slijmvorming, hoesten, droge mond en ongewenst gewichtsverlies.

Herken je bovenstaande klachten en heb je moeite om op gewicht te blijven bij COPD? Of wil je juist op een gezonde manier werken aan en gezonder gewicht bij COPD? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk afgestemd voedingsadvies. 

N.B. Vanwege veranderingen in de praktijk begeleiden we momenteel deze doelgroep niet. We helpen je uiteraard graag met het vinden van de juiste begeleiding!

Gerelateerde adviesgebieden

Vraag? Stuur me gerust een Whatsapp