Is diabetes type II echt omkeerbaar? Met de juiste voeding en gezonde leefstijl is het mogelijk om diabetes type II onder controle te krijgen, medicatie af te bouwen en/of helemaal te stoppen.
Diabetes type II wordt ook wel ‘suikerziekte’ genoemd. Steeds meer mensen worden gediagnosticeerd met diabetes type II, maar wat is diabetes nu eigenlijk?
Insuline
Insuline is een hormoon in ons lichaam dat de bloedsuikerspiegel regelt. Wanneer er suiker in onze bloedbaan komt, geeft ons lichaam insuline af om deze bloedsuiker op te nemen als ‘energie’ voor onze activiteiten of om deze suiker op te slaan. Wanneer de bloedsuikerspiegel ontregeld is, zoals bij diabetes, is er sprake van een te lage bloedsuikerspiegel (hypo) of een te hoge bloedsuikerspiegel (hyper). Van een hypo en hyper kun je vervelende klachten ervaren, zoals een droge mond, vermoeidheid, jeuk, meer plassen, trillen, zweten en duizeligheid.
Diabetes type I
Er zijn twee vormen van diabetes. Wanneer het lichaam vrijwel geen insuline aanmaakt spreken we van diabetes type I. Deze vorm van diabetes wordt al vroeg in de levensjaren ontdekt. Een juist voedingspatroon in combinatie met levenslang insuline spuiten zorgt ervoor dat de bloedsuiker onder controle gehouden kan worden.
Met behulp van de juiste voedingsadviezen en leefstijl is diabetes type II omkeerbaar! Het is erg belangrijk dat deze voedingsadviezen op jouw persoonlijke situatie worden afgestemd.
Diabetes type II
Diabetes type II ontstaat vaak pas op latere leeftijd en wordt vaak ook ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd. Het lichaam geeft minder insuline af en de insuline ‘werkt’ minder goed.
Mede door onze levensstijl ontstaat diabetes type II ook op steeds jongere leeftijd. Diabetes type II staat dan vaak in verband met overgewicht, met name rondom de taille (buikomvang). In plaats van een tekort aan insuline is er dan juist teveel insuline aanwezig, omdat het lichaam niet meer goed reageert op insuline (insulineresistentie). Als gevolg hiervan is er een ontregelde bloedsuikerspiegel en worden de suikers in de vorm van vet opgeslagen in ons lichaam (onder invloed van insuline).
Op deze manier ontstaan vaak klachten als:
- Vermoeidheid, futloosheid
- Continue trek in eten
- Moeilijk afvallen
- Ontregelde bloedsuikerspiegel
Wat kun je zelf doen aan diabetes type II?
Door insulineresistentie is het vaak lastig om af te vallen. Een koolhydraatbeperkt voedingspatroon kan uitkomst bieden, om de vetverbranding te stimuleren. Want bij diabetes type II draait alles om de koolhydraten! In veel gevallen is het zinvol om koolhydraten in de voeding te beperken. Er zijn verschillende vormen van een koolhydraatbeperking (licht, matig, streng). Welke manier van koolhydraatbeperking bij je past is van verschillende factoren afhankelijk.
Je kunt niet zomaar koolhydraten schrappen uit je voeding, want naast een belangrijke energiebron zijn het ook belangrijke leveranciers van o.a. jodium, vezels en vitamine B! Hiernaast is het van belang om de medicatie aan te passen wanneer je start met een koolhydraatbeperking, vanwege de kans op hypo’s.
Met de juiste voeding en voldoende beweging kun je diabetes type II omkeerbaar maken, medicatie verminderen of zelfs voorkomen!
Momenteel bieden we geen begeleiding voor deze doelgroep, mocht je hulp nodig hebben bij het vinden van een diëtist zoeken we graag met je mee!