FODMaP

Ben je bekend met het prikkelbaar darm syndroom (PDS)? Wellicht kan het FODMaP-beperkte dieet je helpen om je darmklachten te verminderen en onder controle te krijgen.

FODMaP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen. Deze moeilijke termen komen voor in onze voeding als kleine moleculen. Bij het prikkelbaar darmsyndroom worden deze kleine moleculen niet goed opgenomen in onze dunne darm, waarna ze in de dikke darm terecht komen. Hierbij worden ook gassen geproduceerd die klachten kunnen geven als buikpijn, opgeblazen gevoel en winderigheid.

Met het FODMaP-beperkte dieet laat je onder begeleiding de FODMaP’s tijdelijk weg uit je voeding en voeg je ze hierna stap voor stap weer toe. Op deze manier kunnen we kijken welke voedingsstoffen/voedingsmiddelen klachten veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat voor 75% van de PDS-patiënten de klachten verminderen.

Het is erg van belang om dit dieet onder begeleiding uit te voeren, omdat de kans op voedingstekorten erg groot is!

Herken je het gevoel van krampen, buikpijn, opgeblazen gevoel en/of winderigheid? Beperken deze klachten je (sociale) leefwijze? Weet je niet goed wat je wel/niet kunt eten bij deze klachten? Neem dan contact op met de diëtist van Eten Met Plezier, zodat je weer kunt genieten van je voeding!

Vraag? Stuur me gerust een Whatsapp