Alle adviesgebieden

Kritische eters

Eten lijkt zo vanzelfsprekend, maar gaat niet altijd vanzelf. Bij eten komt van alles kijken: verschillende smaken, geuren, kleuren, structuren en de omgeving, zoals de oppas, spelen een rol.

Kinderen zijn soms ‘lastige eters’ of ‘kritische eters’ omdat ze bang zijn voor al deze nieuwe ervaringen. Er kan ook sprake zijn van voedselweigering. Dan is het vaak een kwestie van niet kunnen in plaats van niet willen eten. Denk hierbij aan een kauw- of slikprobleem, refluxklachten of een allergie waardoor het kind gedwongen is tot een beperkte voedselkeuze. Kinderen die een tijd uitsluitend sondevoeding hebben gehad, kunnen het eten zelfs verleerd zijn.

Bij sommige kinderen verloopt de prikkelverwerking anders. Hierdoor worden producten met een bepaalde structuur of temperatuur vermeden. Dit kan bijvoorbeeld bij autisme het geval zijn. Wanneer er teveel producten niet gegeten worden, dan ontstaat er een eenzijdig voedingspatroon. Vaak wordt er van de producten die zij nog wel lusten meer gegeten, zodat een normaal gewicht behouden blijft. Maar de beperkte voedselkeuze zorgen wel voor tekorten van bepaalde voedingstoffen die de groei en ontwikkeling kunnen belemmeren.

Als we samen ontdekken waar het mis gaat,
is de oplossing makkelijker te vinden.

Door bijvoorbeeld rekening te houden met bepaalde smaken, geuren, kleuren en structuren gaan we stapje voor stapje vooruit. Door het kind op een positieve manier in aanraking te laten komen met eten, komt het plezier en de variatie aan tafel weer meer terug. We werken hiervoor veel samen met andere disciplines zoals de logopedist, ergotherapeut en orthopedagoog.

Ook gebruiken we ondersteunende materialen zoals de speelse methode van de kinderdieetcreatie om aan te sluiten bij de belevingswereld van het kind. We praten niet alleen met de ouders over het kind, maar richten ons met de vrolijke werkbladen rechtstreeks tot het kind. Samen met de familie ‘Hap Snap’ ontdekt en beleeft het kind eten en drinken op een geheel andere wijze. Kinderen worden hierdoor enthousiast om met eten aan de slag te gaan en nieuwe producten te ontdekken.

Nieuwsgierig? Neem contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak. 

 

Gerelateerde adviesgebieden

Vraag? Stuur me gerust een Whatsapp