Alle adviesgebieden

Koemelkallergie

Koemelkallergie is de meest voorkomende allergie bij baby’s. Bij baby’s zijn de darmen nog niet volgroeid, waardoor ze stukjes koemelkeiwit doorlaten. Deze niet volledig verteerde eiwitten komen in de bloedbaan van je kind terecht. Bij een koemelkallergie maakt je kindje antistoffen tegen deze eiwitten in koemelk aan, waardoor er een allergische reactie ontstaat. Meestal gaat een koemelkallergie vanzelf over als de darmen van je baby zich verder ontwikkelen. Iets meer dan de helft van de kinderen met een koemelkallergie verdraagt koemelk weer rond de eerste verjaardag. De meeste andere kinderen volgen in de daaropvolgende vier jaar.

Klachten die kunnen passen bij koemelkallergie zijn:

  • Maag-darmklachten (zoals diarree, spugen, verstopping, buikpijn en krampjes)
  • Huidproblemen (zoals eczeem, jeuk en galbulten)
  • Veel huilen
  • Slecht groeien
  • Luchtwegklachten (zoals een piepende ademhaling, een loopneus, hoesten en benauwdheid)
  • Onrustig slapen en eten

Vaak is er een combinatie van deze klachten.

Het is belangrijk dat er een correcte diagnose wordt gesteld. Zo voorkom je dat jij of je kind onnodig een ingewikkeld dieet gaat volgen.

De definitieve diagnose kan alleen worden gesteld via het consultatiebureau of ziekenhuis. Dit vind plaats door een koemelkallergie test ofwel koemelkprovocatietest. Hierbij wordt de koemelk een periode weggelaten uit de voeding van je baby (eliminatie) en later weer opnieuw geïntroduceerd (provocatie). Op deze manier kan bekeken worden of er een verband is tussen de klachten en de voeding. Als hieruit blijkt dat je baby inderdaad koemelkallergie heeft, dan moet de voeding worden aangepast. Bij een koemelkallergie verdwijnen de klachten alleen door koemelk uit de voeding van je baby weg te laten. Als je borstvoeding geeft, kan je baby reageren op de koemelk die jij neemt. Door je eigen voeding aan te passen kun je gewoon borstvoeding blijven geven.

Heeft je baby koemelkallergie en heb je hier vragen over? Geef je borstvoeding en moet je koemelk uit je voeding weglaten? Of heb je vragen over de introductie van de bijvoeding? Neem gerust contact met ons op.

Gerelateerde adviesgebieden

Vraag? Stuur me gerust een Whatsapp