Wil je stappen maken richting een gezondere leefstijl zonder het welbekende dieetgevoel te ervaren? Onderstaande tips kunnen je alvast op weg helpen, waarbij je bewuster wordt van wat, hoeveel en wanneer je eet.

 1. Gebruik kleiner serviesgoed
  Vele van ons hebben van onze ouders geleerd om ons bord leeg te eten. Extra calorieën krijgen we binnen door de portiegrootte die we tegenwoordig hanteren. Dit heeft alles te maken met het verzadigingsgevoel, ofwel het punt waarop je een ‘vol gevoel’ ervaart in de maag. Verschillende factoren hebben invloed op ons verzadigingsgevoel, waaronder de portiegrootte. Blijkbaar ervaren we een verzadigd gevoel wanneer we ons bord leeg hebben, ook wanneer dit een kleinere portie is! Probeer eens een kleiner ontbijtbord te gebruiken, kleiner bestek of kleinere borden voor de warme maaltijd. Het is namelijk echt bewezen dat we door kleinere borden, minder gaan eten. Kijk ook eens naar de glazen drinken die je neemt.
 2. Voorraad
  Bekijk eens wat voor voorraad je in huis hebt als het gaat om zoetigheid, koekjes, chocolade, chips, kortom: verleidingen. Bekijk wat voor jou de grootste verleidingen zijn en hoeveel je dit in huis hebt liggen, wellicht kun je het jezelf een stuk gemakkelijker maken door minder voorraad in huis te halen.
 3. Waar liggen de verleidingen?
  Voor veel mensen is ooghonger een grote trigger om te gaan eten. Zien eten, doet eten. Misschien herken je het wel in je thuisomgeving of op je werk, waar een dropjespot op het aanrecht of op het bureau staat. Iedere keer als je hier langs loopt, neem je een dropje. Of wellicht heb je de koekjestrommel bij het koffieapparaat staan, erg lastig om geen koekje te nemen bij een vers kopje koffie.
  Al deze triggers kunnen leiden tot extra calorieën. Wanneer je je bewust bent van deze triggers en je keukenkastjes en werkomgeving anders inricht, kan dit je helpen minder van deze verleidingen te nemen.
 4. Eet met aandacht
  ’s-Avonds 20.30 uur, uitgestrekt op de bank kijkend naar je favoriete programma. Een kop thee in je ene hand en je andere hand in een zak chips. Voor je het weet is de zak chips leeg en is het pas 21.00 uur… dat waren dan 1200 calorieën. Hopelijk heb je hier van genoten en was het oprecht lekker te noemen. Helaas is het voor veel mensen onbewust eetgedrag, zonder dat je hiervan bewust geniet. Daarbij eten we vaak meer, doordat we niet bewust verzadigd raken.
  Eten met aandacht kun je doen door je hoofdmaaltijden te nemen aan de keukentafel, zonder externe prikkels als de iPad, TV, krant, muziek etc. De pannen op het fornuis te laten staan wanneer je de borden hebt opgeschept, een schaaltje chips mee te nemen naar de bank en wellicht ook een gezond alternatief mee te nemen als een stuk fruit. Neem ook eens een handje noten in plaats van chips.
 5. Patronen herkennen
  Bij ieder kopje koffie hoort een koekje of bij bezoek hoort een grote koek. Dit zijn overtuigingen en patronen die je wellicht veel calorieën leveren. Heb je daadwerkelijk een minder gezellig gesprek gehad met je bezoek, zonder die grote koek? Of is het één van je vaste patronen, waardoor het lastig is om hierin te veranderen? Probeer erachter te komen welke patronen jij hebt en ga samen met je diëtist kijken welke patronen je kunt gaan doorbreken.

 

Vraag? Stuur me gerust een Whatsapp