Thema smaakontwikkeling

Een nieuwe smaak is niet meteen raak!
De smaakontwikkeling van een kind begint al in de baarmoeder. Hoe gevarieerder de moeder eet, hoe meer smaken de baby via het vruchtwater binnenkrijgt. Wist je dat de eerste smaakpapillen al in de achtste week van de zwangerschap ontstaan? Een baby wordt geboren met duizenden smaakpapillen. Op 10 jarige leeftijd is dit ongeveer gehalveerd en boven de 30 jaar heb je er nog maar zo’n 250 over. Hoe ouder kinderen worden, hoe minder smaakpapillen ze hebben en hoe meer ze lekker gaan vinden. Het jong aanbieden van onbekende smaken verhoogt de kans op een gevarieerd voedingspatroon.

Eten is ook speelgoed voor een kind, spelenderwijs

ontdekken van nieuwe smaken en structuren.

Leren eten is een ontwikkelingsproces. Een kind heeft gemiddeld twee jaar nodig om te leren eten. Eten is niet alleen een motorische vaardigheid maar ook een ervaring voor de zintuigen. Iedere voeding heeft een eigen structuur, smaak en geur. De introductie van bepaalde voedingsmiddelen hangt samen met de ontwikkeling die een kind doormaakt. Het kind moet rijp zijn om iets nieuws te kunnen leren. Dit heeft ook te maken met de ontwikkeling van de mondmotoriek van je kind. Baby’s moeten naast het wennen aan nieuwe smaken en structuur, ook leren eten van een lepeltje. Dit is in het begin bijzonder lastig voor ze. Eten van een lepel vraagt om een totaal andere beweging van de mond (mondmotoriek) dan drinken uit de borst of fles. Na 6 – 8 weken hebben kinderen het eten van een lepel meestal wel onder de knie. Eten uitspugen hoeft dan ook niet altijd te betekenen dat het kindje de smaak niet waardeert. Het kan ook dat het kindje moeite heeft met het voedsel naar achterin de mond te bewegen of dat het kind moet wennen aan de structuur van het eten.

Door het eten van steeds grover gepureerd voedsel, leert je kind beter kauwen en kan je kindje langzaam wennen aan met de ‘pot mee-eten’. Vanaf 8- 10 maanden gaat je kind echte maaltijden eten en ga je melkvoedingen vervangen. Vindt je kindje het hapje niet lekker? Probeer het later gewoon weer. Soms moet je wel 10-15 keer iets aanbieden totdat de smaak gewaardeerd wordt. Daarnaast is het spijsverteringskanaal nog in ontwikkeling. Belangrijk is de voeding rustig op te bouwen in vezels om zo de darmen rustig te laten wennen.

 

Smaakontwikkeling is een belangrijk ingrediënt voor het aanleren van gezond eetgedrag. Wil je weten hoe je de smaakontwikkeling kan stimuleren? Meld je aan voor een individueel babyhapjes consult!

Vraag? Stuur me gerust een Whatsapp