Alle adviesgebieden

Groeiachterstand

Is het erg als je kind klein is voor zijn leeftijd? Dit hoeft niet zo te zijn. Als een kind altijd al klein is, is dit vaak geen groeiachterstand. Er is sprake van een groeiachterstand wanneer de groeicurve afbuigt.

Met betrekking tot de voedingsbehoefte is er een groot verschil tussen kinderen en volwassenen. Volwassenen hebben voedingsstoffen nodig voor de instandhouding en het normale functioneren van het lichaam. Kinderen hebben daarnaast ook voedingstoffen nodig voor de groei. Dit geldt vooral in de fase van hoge groeisnelheid: in de eerste twee levensjaren en tijdens de puberteit. Ook voor de ontwikkeling en de groei van organen is een goede voeding belangrijk.

Bij een groeiachterstand blijft de lengtegroei achter bij wat je voor de leeftijd van het kind verwacht.

Een kleine lichaamslengte kan vele oorzaken hebben. Het kind kan gewoon klein zijn vanwege familiare aanleg. Maar het kan ook veroorzaakt worden door ziekte of een langdurig tekort aan voedingsstoffen. Als de groeicurve van een kind sterk afbuigt, kan dit een teken zijn dat er iets niet in orde is. Meestal wordt een groeiachterstand vastgesteld bij het consultatiebureau of GGD. Twijfelt u zelf, vraag dan om een extra controle bij het consultatiebureau of GGD of maak een afspraak bij de huisarts. Zij kunnen kijken wat er aan de hand is en je kind doorverwijzen naar een kinderarts, die vervolgens onderzoek kan doen naar een mogelijke oorzaak hiervan.

Wanneer voeding een rol speelt, kun je bij ons terecht. De kinderdiëtist helpt je kind en jou om de voeding zo aan te passen dat deze wel voldoende voedingsstoffen bevat. Hierdoor wordt er een zo optimaal mogelijke lengtegroei en gezondheid behaald.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op! 

Gerelateerde adviesgebieden

Vraag? Stuur me gerust een Whatsapp