Alle adviesgebieden

Ondergewicht bij kinderen

Wat als je kind te weinig weegt voor zijn/ haar lengte? Of wanneer je kind te weinig groeit? Hoe ontstaat dit en wat kun je er aan doen?

De oorzaken kunnen heel divers zijn. Je kind kan erg eenzijdig of weinig eten, omdat hij/zij bepaalde dingen niet lust. Dit wordt ook wel een kritische eter genoemd. Ook kan het zijn dat je kind meer voedingsstoffen nodig heeft door een ziekte of aandoening. Om de situatie goed in kaart te brengen wordt er onderscheid gemaakt tussen ondergewicht, ondervoeding en groeiachterstand. Wat zijn de verschillen?

Ondergewicht

Ondergewicht betekent dat je kind minder weegt dan bij de lengte ‘normaal’ is. Ondergewicht kan met de voeding te maken hebben. Soms neemt een kind te weinig voedingsstoffen vanuit de voeding op of krijgt het te weinig voedingsstoffen binnen. Groeit je kind goed, voelt hij/zij zich energiek en is hij/zij weinig ziek, dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Hierbij is het wel van belang dat er gevarieerd wordt gegeten om zo al le voedingstoffen binnen te krijgen voor een goede groei en ontwikkeling.

Afwisseling zorgt ervoor dat je kind alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en zijn/ haar smaak ontwikkelt.

Ondervoeding

Wanneer je kind in een bepaalde periode te weinig aankomt of in een korte periode veel afvalt dan spreken we van ondervoeding. Er kan bijvoorbeeld een gewichtsdaling zijn bij meerdere dagen aanhoudende diarree in combinatie met slecht eten. Een gezond lichaam herstelt hier snel van en het gewicht neemt weer toe. Wanneer het lichaam niet herstelt en het gewicht te laag blijft, dan is er sprake van ondervoeding. De lengtegroei is hierbij (nog) niet achtergebleven.

Groeiachterstand

Wanneer een kind lange tijd te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, dan kan het zijn dat het kind te weinig groeit. Hierdoor blijft de lengte achter en is er een afbuiging in de groeicurve te zien. Dan hebben we het over groeiachterstand, dit komt vaak voor bij een chronische ziekte.

Voor kinderen met ondervoeding is eten vaak geen fijn moment. Door kinderen weer op een prettige manier in aanraking te laten komen met eten, wordt er geprobeerd om het plezier rondom eten terug te brengen. Het doel van de behandeling is dat uw kind zich weer energieker voelt en zijn of haar weerstand en conditie toeneemt. Soms lukt het niet met gewone voeding en zal er (tijdelijk) dieetpreparaten worden geadviseerd, zoals bijvoorbeeld drinkvoeding.

Door de juiste voeding kan het kind groeien en/of een normaal gewicht bereiken.

Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op. 

Gerelateerde adviesgebieden

Vraag? Stuur me gerust een Whatsapp