Alle adviesgebieden

Lactose-intolerantie

Lactose (melksuiker), komt voor in allerlei melkproducten. Normaal wordt deze melksuiker in onze dunne darm afgebroken en verteerd door het enzym lactase. Het kan voorkomen dat het lichaam geen of onvoldoende lactase aanmaakt, waardoor lactose niet goed wordt verteerd. Hierdoor komt lactose onverteerd aan in onze dikke darm, waar het in combinatie met de darmbacteriën gaat gisten. Dit kan leiden tot diverse vervelende klachten als winderigheid, diarree, opgeblazen gevoel en buikpijn. Dit noemen we lactose-intolerantie.

Bij een lactose-intolerantie is het van belang om vervangende producten te kiezen. Melkproducten bevatten naast lactose ook veel voedingsstoffen, waardoor er tekorten kunnen ontstaan als deze hele voedingsgroep wordt vermeden.

Lactose komt met name voor in:

  • Melkproducten, gezoete melkdranken, chocolademelk
  • Vla, pudding, pap, toetjes
  • Smeerkaas, smeltkaas en buitenlandse kazen
  • Slagroom, room, roomboter, crème fraîche, roomijs, koffiemelk
  • Diverse koek, snoep, gebak, sauzen en soepen, waar de fabrikant lactose aan heeft toegevoegd

Iedereen heeft zijn eigen drempelwaarde in het verdragen van lactosebevattende producten.

De één heeft meer last van lactose dan de ander. Dit heeft te maken met een zogenaamde ‘drempelwaarde’. Zo kan het zijn dat de één wel een beetje lactose kan verdragen, terwijl de ander helemaal geen lactose kan verdragen. Wanneer je last hebt van een lactose-intolerantie is een lactosevrij of lactosebeperkt dieet nodig. We brengen graag je eetgewoonten in kaart om te bekijken welke aanpassingen nodig zijn, zodat je volwaardig kunt blijven eten en drinken.

Heb je last van een lactose-intolerantie en wil je graag bekijken welke producten je wel en niet kunt blijven eten en drinken? Neem dan gerust contact met ons op.

Gerelateerde adviesgebieden

Vraag? Stuur me gerust een Whatsapp