Alle adviesgebieden

Maag-darmklachten bij volwassenen

De maag en darmen zijn een belangrijk onderdeel van ons spijsverteringsstelsel. In de maag wordt onze voeding verteerd en de darmen hebben een belangrijke rol in de opname van voedingsstoffen en vocht. Wanneer er iets mis gaat in deze vertering kan dit leiden tot veel klachten, zoals brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, wisselend ontlastingspatroon (verstopping en diarree), winderigheid, buikpijn, vermoeidheid of ongewenst gewichtsverlies.

Veel factoren zijn van invloed op ons maag-darmstelsel, denk aan stress, medicatie, beweging, leefstijl en voeding.

Gezonde voeding is belangrijk voor een goede gezondheid van ons lichaam. In het algemeen zijn voldoende vezels en voldoende vocht belangrijk voor een goede darmfunctie. Echter, veel klachten kunnen ook (tijdelijk) ontstaan door een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen en/of voedingsstoffen. Een persoonlijk voedingsadvies kan je helpen om je klachten te verminderen, maar is ook van belang om te voorkomen dat je een eenzijdig en onvolwaardig voedingspatroon ontwikkelt. Op langere termijn kunnen hierdoor voedingstekorten ontstaan.

FODMaP-beperkte dieet bij prikkelbaar darm syndroom
Ben je bekend met het prikkelbaar darmsyndroom (PDS)? Wellicht kan het FODMaP-dieet je helpen om je darmklachten te verminderen en onder controle te krijgen. Kijk voor meer informatie hiernaast.

Herken je het gevoel van krampen, buikpijn, opgeblazen gevoel en/of winderigheid? Beperken deze klachten je (sociale) leefwijze? Weet je niet goed wat je wel/niet kunt eten bij deze klachten? Neem dan contact op met de diëtist van Eten Met Plezier, zodat je weer kunt genieten van je voeding!

Gerelateerde adviesgebieden

Vraag? Stuur me gerust een Whatsapp