Voedselovergevoeligheid kan op verschillende manieren ontstaan en is in te delen in twee categorieën: voedselallergie en voedselintolerantie. Bij een allergie reageert je afweersysteem op een eiwit in de voeding. Je lichaam produceert dan antistoffen. Bij een intolerantie gaat er iets mis in de vertering in het maag- darmkanaal. Welke soorten allergieën en toleranties zijn er, welke klachten horen hierbij en wat kan je er tegen doen?
Voedselallergie
Bij een voedselallergie worden de eiwitten in het voedsel als gevaarlijk gezien. Daardoor treedt er een afweerreactie op die normaal gesproken alleen plaats vindt in geval van ziekte. Hierdoor kunnen er uiteenlopende klachten ontstaan die meestal binnen 2 minuten tot 2 uur optreden. De eiwitten die een reactie opwekken, worden allergenen genoemd.
De meest voorkomende allergieën bij kinderen zijn koemelk-, kippenei- en pinda-allergie. Een koemelkallergie wordt meestal in het eerste levensjaar ontdekt. Bij het overstappen van borstvoeding op flesvoeding ontstaan vaak de eerste klachten. De meeste kinderen groeien over een koemelk- en kippenei-allergie heen. Bij een pinda-allergie is dit meestal niet het geval. Overigens kun je ook op latere leeftijd een allergie ontwikkelen.
Bij allergieën en intoleranties is het belangrijk om na te gaan of het voedingspatroon alle voedingsstoffen bevat.
Voedselintolerantie
Bij een voedselintolerantie is het lichaam niet in staat om voedingsstoffen te verteren. Hierdoor ontstaan met name klachten in het maag- darmkanaal. Er zijn verschillende soorten intoleranties. Voorbeelden van voedselintoleranties zijn intolerantie voor lactose, histamine, fructose of additieven. Bij bijvoorbeeld een lactose-intolerantie kan het lichaam geen lactose verteren, omdat het lichaam geen of te weinig lactase aanmaakt.
Coeliakie (glutenintolerantie) is een aparte aandoening die niet in een van beide groepen in te delen is. Bij coeliakie zijn de darmvlokken beschadigd door het eten van gluten waardoor er klachten kunnen optreden
Welke klachten kunnen er ontstaan bij allergieën en intoleranties?
Hoe verder?
Bij voedselallergieën en voedselintoleranties is het belangrijk om eerst een goede diagnose te stellen. Doordat klachten verschillende oorzaken kunnen hebben, is een diagnose niet altijd makkelijk te stellen. Denk je dat je een allergie of intolerantie hebt? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Wanneer er een diagnose gesteld wordt, dan kan een dieetadvies in de meeste gevallen de klachten verhelpen. Doordat je bepaalde producten niet meer kunt eten, brengen we in kaart of je voedingspatroon alle voedingsstoffen bevat. Vervolgens passen we dit samen aan, zodat je weer volwaardig kunt eten. Daarnaast geven we je praktische tips, zodat je weet waar je in het dagelijks leven op moet letten.
Heg je vragen over allergieën of intoleranties? Neem dan gerust contact met ons op.