Alle adviesgebieden

Verhoogde bloeddruk / cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die belangrijke functies in het lichaam heeft. Het lichaam maakt cholesterol zelf aan in de lever, maar ook via onze voeding krijgen we cholesterol binnen. Een verhoogd cholesterolgehalte kan het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Hoe zit dat? En wat kun je hieraan doen?

Cholesterol is in te delen in verschillende onderdelen, waaronder het LDL- cholesterol (slecht cholesterol) en HDL- cholesterol (goed cholesterol). Wanneer deze verhouding tussen LDL-cholesterol en HDL- cholesterol ongunstig is, geeft dit een hoger risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Voeding én beweging zijn een belangrijk onderdeel om deze cholesterolwaardes te verbeteren. Onder meer roken, een verhoogd lichaamsgewicht en familiaire aanleg spelen een rol bij een verhoogd cholesterol.Andere aandachtspunten bij een verhoogd cholesterol zijn: voldoende voedingsvezels, beweging en plantensterolen. Hiernaast zijn er een aantal specifieke producten die van invloed kunnen zijn, namelijk:

  • Ongefilterde koffie
  • Haver (b-glucanen)
  • Schaal- en schelpdieren
  • Eieren

Heb je vragen over je eigen voedingspatroon bij een verhoogd cholesterol? Neem dan gerust contact op!

Voeding én beweging spelen een belangrijke rol in het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Een verhoogde bloeddruk (hypertensie) verhoogt de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Vaak worden er medicijnen voorgeschreven om de bloeddruk onder controle te houden. Naast medicatie, spelen voeding en leefstijl een belangrijke, ondersteunende rol bij een verhoogde bloeddruk.

Een aantal factoren verhogen de kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk, namelijk: 

  • Roken
  • Overgewicht
  • Weinig beweging
  • Stress
  • Verkeerde voeding
  • Familiaire aanleg

 

 

In onze voeding zit van nature zout (natrium), maar helaas wordt er door de voedingsindustrie ook veel zout toegevoegd aan producten. Er zijn een aantal specifieke producten die van invloed zijn op de bloedvaten, zoals drop, zoethoutthee en alcohol. Hiernaast kan het zijn dat je gewend bent om zout te gebruiken bij het koken. Deze, te hoge inname, van zout zorgt ervoor dat het lichaam meer vocht aantrekt, waardoor de bloedvaten onder hogere druk moeten ‘werken’. Deze hoge druk op de bloedvaten heeft ook een nadelige invloed op het hart. Naast voeding speelt beweging een grote rol in het verbeteren van de bloeddruk en het voorkomen van hart-en vaatziekten.

Wanneer er sprake is van overgewicht, kan gewichtsafname helpen om de bloeddruk te verlagen. Als je geen overgewicht hebt is het zinvol om te kijken naar de hoeveelheid zout in je voeding en je voedingsgewoonten.

Het is belangrijk dat het nieuwe voedingspatroon bij je past en dat je nog steeds kunt genieten van eten. Op deze manier is het ook op de lange termijn vol te houden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak. 

Gerelateerde adviesgebieden

Vraag? Stuur me gerust een Whatsapp