Alle adviesgebieden

Ondervoeding bij volwassenen

Er kunnen verschillende redenen zijn voor ongewenst gewichtsverlies. Denk aan een verminderde eetlust, problemen bij het kauwen/slikken, ziekte, operatie, pijn. Wanneer het lichaam te weinig energie binnenkrijgt via de voeding, gaat het de energiereserves (zoals vetmassa en spiermassa) aanspreken. Klachten die kunnen ontstaan zijn o.a. vermoeidheid, verminderde conditie en gewichtsverlies/krachtverlies. 

Wanneer er sprake is van ondervoeding is het erg belangrijk om het lichaam zo snel mogelijk in een goede voedingstoestand te brengen. De diëtist speelt hierin een belangrijke rol om te kijken welke voeding je het beste kunt nemen. Ondervoeding hoeft niet alleen een rol te spelen bij een laag gewicht, maar kan ook voorkomen bij mensen met overgewicht. Het lichaam heeft namelijk extra behoefte aan energie en eiwitten. Het eten van suikerrijke en vetrijke producten geeft je mogelijk energie maar is geen gezonde manier om het lichaam te laten herstellen.

Ondervoeding komt zowel voor bij onder- als overgewicht

Eiwitten

Spieren bestaan voornamelijk uit eiwitverbindingen. Om in spiermassa weer te herstellen is het belangrijk dat de voeding voldoende eiwitten bevat.  Enkele voorbeelden van eiwitrijke producten zijn:

  • Zuivelproducten
  • Vis, vlees en gevogelte
  • Kaas, eieren
  • Noten, peulvruchten, zaden en pitten

Hiernaast is het belangrijk om voldoende energie en vitaminen binnen te krijgen, ondanks (mogelijke) klachten die je ervaart. Een goede begeleiding en een persoonlijk advies is belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden.

Algemene tips bij (mogelijke) klachten:

  • Eet kleine, frequente maaltijden op de dag (6-9 keer per dag)
  • Varieer met smaken, texturen en temperatuur bij de maaltijden
  • Let op met vetrijke en suikerrijke producten, deze geven snel een ‘vol’ gevoel maar leveren weinig voedingsstoffen
  • Neem energierijke dranken
  • Neem de tijd voor het eten

Drinkvoeding

Soms lukt het niet om met gewone voeding, voldoende energie en eiwitten binnen te krijgen. In dat geval kun je gebruik maken van aanvullende drinkvoeding. Een goede begeleiding en een persoonlijk advies is belangrijk om de juiste drinkvoeding te bepalen.

De diëtist van Eten Met Plezier helpt je graag bij het kiezen van de juiste soort en hoeveelheid drinkvoeding. Neem gerust contact met ons op. 

Gerelateerde adviesgebieden

Vraag? Stuur me gerust een Whatsapp